Garantiefonds VZR Garant viert 5-jarig jubileum: trots op de sterke groei

24-06-2024 - VZR Garant, het jongste en meest moderne garantiefonds van Nederland, viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Sinds de oprichting in juni 2019 heeft VZR Garant zich ontwikkeld tot een solide en betrouwbare partner voor de reisbranche. Wat begon met een groep van 75 charteraars, is inmiddels uitgegroeid tot een garantiefonds met meer dan 330 deelnemers, variërend van klassieke reisorganisaties tot zeilscholen.

Terugblik op vijf bewogen jaren

"De afgelopen vijf jaren waren erg hectisch," vertelt Thiemo Hollering, bestuurder van VZR Garant. "We hebben veel meegemaakt, van de vernieuwing van de Richtlijn Pakketreizen in 2018 (de directe aanleiding voor de oprichting van VZR Garant) tot de Coronapandemie die een half jaar na onze oprichting toesloeg." Ondanks de uitdagingen heeft VZR Garant grote stappen gezet. Het garantiefonds is nu business partner van de brancheorganisaties ANVR en VvKR en het is voor deelnemers mogelijk om deel te nemen aan het Calamiteitenfonds.

Onverwachte uitdagingen

Het oprichten van VZR Garant als een Onderlinge Waarborgmaatschappij in plaats van een stichting (oorzaak: wijziging in de wetgeving) bracht de nodige extra uitdagingen met zich mee. Bij het oprichten en runnen ervan komt veel kijken. “Zo is er een jaarlijkse algemene vergadering voor alle leden en is er een kascommissie. Er is dus veel transparantie. Uiteindelijk zijn we dat als voordeel gaan zien: het onderscheidt ons van andere garantieregelingen en het wordt gewaardeerd door onze deelnemers,” vertelt Jules Wedershoven, bestuurder van VZR Garant.

Extra druk in de beginfase

"We moesten ons als nieuw garantiefonds bewijzen, niet alleen aan reizigers en reisorganisaties, maar ook aan instanties," legt Thiemo uit. De pandemie en de daaropvolgende economische onzekerheden zorgden voor extra druk. Toch heeft VZR Garant laten zien dat het de uitdagingen aankan en sterker uit de crisis is gekomen. Hij vervolgt: "Gelukkig zagen we dat onze aanpak aansloeg en dat de scepsis verdween.”

Snellere groei dan verwacht

Eerder dit jaar verwelkomde VZR Garant met Barrio Life haar 300e deelnemer, wat sneller is dan verwacht. "We hadden niet gedacht dat we in 2024 al deelnemer 300 zouden aansluiten, vooral gezien de impact van de Coronapandemie," zegt Thiemo. Dit succes bevestigt dat VZR Garant de juiste aanpak heeft gekozen en het vertrouwen van de reisbranche geniet.

Nieuwe website

Begin dit jaar is de website volledig vernieuwd, wat het voor reizigers makkelijker maakt om te controleren of een reisorganisatie is aangesloten. En de nieuwe website biedt reisorganisaties alle informatie die ze nodig hebben om te onderzoeken of VZR Garant het juiste garantiefonds is voor hen. Indien gewenst is het vervolgens heel laagdrempelig om in contact te komen.

Het profiel van de gemiddelde deelnemer

Deelnemers van VZR Garant zijn voornamelijk organisaties die zelf reizen organiseren, van start-ups tot bedrijven met een omzet tot EUR 5 miljoen. "De ondernemers achter onze deelnemers zijn vaak nauw betrokken bij de dagelijkse operatie van hun bedrijf," aldus Thiemo. VZR Garant biedt flexibele aanmeldtrajecten en neemt geen onnodige risico's, wat bijdraagt aan een stabiele groei.

De stip op de horizon

VZR Garant streeft naar verdere groei en wil binnen enkele jaren doorgroeien naar 500 deelnemers. "We willen een partner zijn voor onze deelnemers en hen ondersteunen bij diverse vraagstukken," zegt Jules. Persoonlijk contact blijft een belangrijk speerpunt, net als het vergroten van de naamsbekendheid onder zowel reisorganisaties als reizigers.

Met vijf jaar ervaring en een bewezen trackrecord is VZR Garant klaar om nog meer en steeds grotere reisorganisaties te ondersteunen en hun reizigers financiële zekerheid te bieden. "Onze deelnemers en partners en ons team zijn daarbij essentieel: zij zijn onze ambassadeurs." zegt Thiemo. Dank voor het vertrouwen en op naar de volgende vijf jaar!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van VZR Garant?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Laatste nieuws

Ons garantiefonds is er voor:

Reizen en vakantie

Reizen en vakantie

Wij zijn er voor organisatoren van vakanties, zakenreizen, busreizen, accommodaties, etc.

(Charter)vaart

(Charter)vaart

Onze deelnemers zijn ook aanbieders van zeiltochten, zeilkampen, binnenvaart, zeevaart, etc.

Buitensport

Buitensport

Wij zijn er ook voor aanbieders van activiteiten zoals wandelen, survival en sporten.

Jouw activiteit?

Jouw activiteit?

Staat jouw segment er niet bij? Neem contact met ons op om je wensen te bespreken.