Holland Sail beschermt haar klanten met de garantieregeling van VZR Garant

De in 2009 opgerichte coöperatie Holland Sail is goed door de crisis gekomen. Holland Sail heeft 32 schepen van 28 zeilcharter ondernemingen. Bijna alle schippers zitten weer op het omzetniveau van 2019. Er stond een belangrijk actiepunt op de agenda van Holland Sail voor dit jaar: een betere bescherming van klanten bij een eventueel faillissement van haar leden. Met ingang van 1 april 2022 is dat georganiseerd via de garantieregeling van VZR Garant.

Waarom gekozen voor VZR Garant?

Hendrik Boland (foto boven), voorzitter van de coöperatie, vindt dat Holland Sail prima zelf haar klanten kon beschermen tegen eventuele faillissementen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een onafhankelijke stichting. Echter binnen de wetgeving bleek deze constructie moeilijk houdbaar.

Zo ontstond de zoektocht naar de best passende oplossing. In samenwerking met de belangenvereniging voor beroepschartervaart BBZ had het in 2019 opgerichte VZR Garant eerder al een voorstel uitgewerkt voor de branche. Veel individuele schippers zijn vanaf de start aangesloten bij deze garantieregeling.

Bij het vergelijken van alternatieve aanbieders werd het Holland Sail al snel duidelijk dat de toetredingsvoorwaarden van VZR Garant het beste aansluiten bij de specifieke eisen van de branche van de beroepschartervaart. Zo is de verhouding kapitaal / omzet heel hoog in deze branche. Dat past niet goed in de algemene regels van de andere aanbieders, dat zou bijvoorbeeld leiden tot enorme bankgaranties.

Holland Sail staat voor hoge kwaliteit. Dat is goed terug te zien in het prachtige aanbod aan schepen en in de hoogwaardige service die alle schippers verlenen. Bescherming van de door klanten betaalde reissommen moet, net als de rest van de dienstverlening, dan ook zeer goed geregeld zijn. Ook daarin sluit VZR Garant uitstekend aan op de eisen van Holland Sail.

De verplichte insolventiebescherming uit de Europese richtlijn pakketreizen is er nu eenmaal. Laten we als branche zorgen dat iedereen het goed geregeld heeft. Dat is positieve publiciteit en in het belang van iedereen.

Hendrik Boland

Het aansluiten is soepel verlopen

Met meer dan 30 schippers was het aansluiten van Holland Sail op VZR Garant niet van vandaag op morgen geregeld. Dit is de eerste keer dat een groep schippers zich als collectief aansluit. Er ontstond voor Holland Sail een zogeheten transitiefase van de “oude” oplossing, naar de nieuwe situatie.

De open en transparante communicatie tussen Hendrik Boland en Thiemo Hollering (bestuurder VZR Garant) werkte uitstekend. Met name om de transitiefase goed door te komen, was constructief overleg en een flexibele houding van belang. En, niet onbelangrijk voor de coöperatie, er kon een volumekorting bedongen worden op de aansluitkosten.

Nu de aansluiting soepel verlopen is, hoopt Holland Sail natuurlijk dat er zo weinig mogelijk klanten terug hoeven te vallen op de garantieregeling.

Een soepele en weinig arbeidsintensieve samenwerking is waar we voor gaan. Op termijn zou het mooi zijn als we profiteren van een “goed” draaiend VZR Garant, bijvoorbeeld in de vorm van een lagere premie.

Hendrik Boland

Lange termijn

Natuurlijk zijn dit niet de zaken waar ondernemers direct warm voor lopen. Dus als je het regelt, doe je dat bij voorkeur voor de lange termijn en op een prettige manier.

Het proces tot nu toe verloopt erg constructief. We kijken uit naar een langdurig partnerschap en fijne samenwerking.

Thiemo Hollering

Benieuwd of VZR Garant ook past bij jouw onderneming?

We beantwoorden graag al je vragen.
Eerst even verder lezen? Dat kan natuurlijk ook.

Jouw klantcase in de toekomst ook hier?

Jouw klantcase in de toekomst ook hier?

Start vandaag dan nog je aanmelding bij VZR Garant. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of meld je aan.

Vrijblijvend aanmelden bij VZR Garant